1. Ana Sayfa
  2. OlsadaYesek Blog

Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?

Başarılı Olmanın Yolları Nelerdir?
0

Çoğu insan elinden gelen her şeyi yaptığını düşünse de yine de başarılı olamaz. Tabi ki bunun tek açıklaması başarılı olmak için elinden gelen her şeyi gerçekten yapmadığıdır.


İnsanlar çoğu zaman ani kararlar verir, hızlıca faaliyete geçer ancak işin sonunu getirmeden henüz yarı yoldayken vazgeçer. Kimileri yarı yola bile gelmeden önce vazgeçer. Çünkü başarmak zordur. Zaman, Emek, Uğraş gibi birçok çabanın birleşmesi ile elde edilir.


Başarılı Olamamamızın En Büyük Nedeni; Öğrenilmiş Çaresizlik
Bundan farklı olarak bazı insanlar da kendisinde başaracak gücü bulamazlar yani hiç bir zaman veya hiçbir şekilde her neyi elde etmeye çalışmış ise kazanamayacağını düşünerek vazgeçer. Bunun adı öğrenilmiş çaresizliktir.

Öğrenilmiş çaresizlik Âdem ile Havva’dan itibaren insanlığın başına bela olmuştur. Öğrenilmiş çaresizlikte temel düşünce; ilgili kişi her ne yaparsa yapsın başaramayacağını düşünür ve yapmaktan vazgeçer. Çünkü ne zaman büyük bir başarı düşünse “benim elimden gelmez, yeterli bilgim yok, maddi birikimim yok” vb. bahaneleri türetir ve çoğu zaman da böyle düşündüğü için istediği bir şeyi elde edemez.


Ancak birinin böyle düşünmesi kendisine yapacağı en büyük düşmanlıktır. Bu şekilde düşünen bir insanın başarılı olabileceğini düşünüyor musunuz? Tabi ki de çok zor. İnsan öncelikle kendisine güvenmeli, konulara olumlu yaklaşmalı, bazı şeylere her zaman bir şans bile olsa vermeli.


Kişisel Ataleti Yenmek
Öğrenilmiş çaresizlik kadar vahim olan bir başka durum ise atalet durumudur. Atalet “atıl” kelimesinden türemiştir. Hareket etmeyen ve olduğu yerden ileriye gidemeyen madde veya Varlık anlamına gelir. Bunun insanoğlundaki yansıması halk dilinde üşengeçliktir.


Atalet içerisindeki insanlar sürekli bir şeyleri erteler. “yaz gelsin yaparız, baharda o işi halledeceğim, şimdilik biraz dursun.” Bu kelimeler tanıdık geldi mi? Gelmiş olması gerekir çünkü aramızdakilerin %80’i bu durumda. Bu durum kronik bir hale geldiği zaman ciddi etkenleri olacaktır. Hiçbir zaman üşengeçliğe kendimizi alıştırmamalıyız ve harekete geçmeliyiz.


Harekete geçin. Hareket insan için en önemli unsurdur. Yürümek veya hareket etmek hiç bir işe yaramasa bile kaslarınızı çalıştırır. Bir şey düşünürken bile hareket ederek düşünün, yürüyün, koşun. Bu sizin atıl halden çıkmanızı sağlayacaktır. Bunu engellemek için bir spor salonuna kayıt olabilirsiniz.


Mümin Sekman kendisini başarmanın yollarını ve öğrenilmiş çaresizlik gibi konulara adamıştır. Vatandaşlarımızın bir konuda nasıl daha çok başarılı olabilecekleri, bu yolda karşılaşabilecekleri engeller, problemler gibi konular üzerinde durmuştur. Kişisel Gelişim konusunda Mümin Sekman Türkiye’de bir numaradır. Her Şey Senin Başlar adlı kitabı 1.250.000 adet satmayı başarmıştır.

Yazar Hakkında

Yorum Yap