Botulinum Toksin Nasıl Yapılır?
Modern Botox uygulamaları olarak bilinen ve merak edilen sorulardan biri olan ‘ Botulinum Toksin Nasıl Yapılır? ‘ sorusunun cevabı için estetik uygulamalarının genel uygulama tarzına hâkim olmak gerekmektedir.
Bu kapsamda botulinum toksin içeren ilaç sulandırılarak belirli dozlar ile hedeflenen uygulama bölgesine enjekte edilmektedir. Bu ya cilt altına ya da kas içerisine uygulanmaktadır ve genelde ince uçlu iğneler tercih edilmektedir.
Söz konusu işlem ağrı durumu çok olmayan hafif ağrı içerikli bir işlem olarak tanımlanabilir. Diğer iğne uygulamalarından farklı olarak Botulinum toksin uygulaması yapılmadan önce herhangi bir anestezi işlemine gerek duyulmamaktadır.
İşlem pek çok bölgede uygulanabildiği için süresi her bölgeye göre farklılık göstermektedir fakat genel anlamda 10 ila 20 dakika içerisinde işlem sonlandırılmaktadır.
Botulinum Toksin Hangi Bölgelere Uygulanır?
Botox amaçlı olarak pek çok bölgeye uygulanabilen bu toksin sinir uçlarına etki ederek kaslarda hafif bir salınıma ve gevşemeye neden olmaktadır. Bu kapsamda gençleşme ve kırışıklıklardan kurtulma adına sıklıkla tercih edilmektedir. Genel olarak uygulanması tercih edilen bölgeler şunlardır;
- Boyun bölgesi kapsamında oluşan kırışıklıklar için, boyun ve çevresine,
- Çenedeki portakal kabuğu görünümünü azaltmak için, çene ve yakın kaslara,
- Dudak kenarındaki kırışıklıklar ve dudaktan çeneye doğru inen çizgiler için dudak çevresine,
- Burun ucu kaldırma ve burundan ağza inen çizgiler için burun çevresine,
- Gözler etrafında oluşan ve kazayağı olarak adlandırılan çizgiler için göz çevresine,
- Kaş arasındaki çizgilerin giderilmesi ve kaşların şekillendirilmesi için kaş ve çevresine,
- Alında oluşan çizgiler için alın bölgesine,
Botulinum toksin uygulaması yapılmaktadır.
Botulinum Toksin Kimlere Uygulanabilir?
Botulinum Toksin uygulamaları sadece estetik amaçlı kullanılmamaktadır. Bunun dışında bazı hastalıklarda cerrahi tedavi yöntemi olarak da uzmanlar tarafından tavsiye edilebilmektedir. Bu anlamda belirli hastalığı olan ve uzmanlar tarafından Botulinum Toksin uygulamaları önerilen bir hastaya uygulanabilir.
Bunun dışında yaşlanma karşıtı olarak estetik amaçlı kullanımlarda 18 yaş üzeri kişiler için kullanılabilir.
Genel olarak birkaç durum dışında bu toksin uygulaması 18 yaş üzeri kişilere yapılabilmektedir. Eğer kişi gebe ise, emziriyor ise, bazı kas hastalıkları mevcut ise, pıhtılaşma problemleri var ise ve bazı çeşit ilaçları kullanıyor ise bu uygulama önerilmemektedir.
Olası riskler kapsamında Botulinum toksin için kişiler mutlaka doktorlarını geçmiş tıbbı öyküleri hakkında bilgilendirmeli ve söz konusu işlemi kesinlikle hijyenik bir ortamda ve alanında uzman kişilere yaptırmalıdır.
Botulinum Toksin Uygulaması Sonrası Süreç
Toksin uygulamasını takiben ilk dört saat içerisinde;
- Makyaj yapılmamalı, alkollü temizleyicilerden uzak durulmalı, sıcak duş alınmamalı, ağız egzersizlerden kaçınılmalı, dik veya yatar pozisyonda olunmalıdır.
Uygulamayı takiben ilk 6 ila 8 saat arası ödem oluşabileceğinden uygulama bölgelerine dokunulmamalı ve baskı uygulanmamalıdır.
Uygulama sonrası bir gün boyunca alkol alınmamalıdır.
Tüm bunlara dikkat edildiği takdirde kişi uygulama sonrası hemen günlük yaşamına geri dönüş yapabilmekte ve herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır.
Botulinum Toksin Zararlı Mıdır?
Botulinum uygulaması zararlı değildir. Bu anlamda ‘ Botulinum nedir? ’ Sorusu cevaplandığında, kasların fazlaca kasılmasına engel olan ve kontrollü şekilde laboratuarda üretimi yapılan bir toksin olarak söylenebilir.
Bu kapsamda bu toksin vücuttan 24 saat içerisinde atılır ve etkisi 6 ay kadar sürer. Yani küçük yan etkiler dışında belirgin zararları tıbbi olarak saptanmamıştır. Eğer bu konuda karar vermiş ve ‘ Botulinum Toksin Nasıl Yapılır? ‘ sorusunun cevabı hakkında içiniz rahat ise, en kısa sürede bu uygulamayı bir deneyebilirsiniz.