1. Ana Sayfa
  2. OlsadaYesek Blog

Rafting Nasıl Yapılır?


0

Rafting adrenalini çok yüksek olan ve dalgaları sular ile boğuşulan temposu yüksek bir doğa sporudur.

Rafting Nedir?

Yüksek akış hızına sahip ve debisi fazla olan akarsularda şişme botlar ile yapılan adrenalin içeren bir spor branşıdır. Raftingde amaç bottaki ekiple verilen mücadele sonunda botun devrilmeden yani alabora olmadan doğru hamleler ile hedeflenen noktaya ulaşmaktır.

Rafting Nerelerde Yapılır?

Akış hızı fazla olan ve debisi fazla olan akarsularda yapılır. Doğal olmayan şekilde de bu akarsu şartları elde edilmesi olasıdır. Direkt amacı rafting olmayan ama rafting için uygun bir ortam edilmesini sağlayan olay hidroelektrik santrallerinin bulunduğu akarsulardır. Özellikle kapakların açılacağı zamanlar takip edilerek rafting koşullarına uygun olan zorlu, eğlenceli ve aksiyon dolu spor yapmak mümkündür. Bu santrallerde kapakların açılma zamanı rafting severlerin botları üzerindeki yerlerini almaları demektir.

Rafting İçin Akarsuların Zorluk Dereceleri

Eğim, akış hızı, debisi parkurun zorluk derecesini belirleyen etmenlerdir. En kolay olarak nitelendiren parkura 1. derece en zor olarak nitelendirilen parkur ise 6. derece olarak nitelendirilir. Yeni başlayanlar için en uygun derece parkurlar 1 ve 2. derece olan parkurlardır. Raftingde bota oturmadan önce öncelik her zaman ekipmandır. Hayati öneme sahip olan kask ve can yeleği bu sporun en önemli ekipmanlarıdır. Bu spor yapılmadan önce ekipmanlar tam olacak şekilde hazırlandıktan sonra eğitmenler tarafından temel ve önemli bilgilendirme yapılır. Her spor branşında olduğu gibi ekipman hayat kurtarır. Kaskın takılı olmaması durumunda alabora halinde kafanın kayaya çarpılması ve bunun sonucunda şok, bayılmalar olabilir. Kaybedilen bilinç sonunda can yeleğinin de olmaması ciddi yaralanma hatta ölüm ile sonuçlanabilir.

Rafting Sporu Nasıl Yapılır?

Bu spor 4 ila 8 kişi yapılır. Bir eğitmen rehber eşliği ve önderliğinde yapılır. Gerekli ekipman ve gerekli uyarılar yapıldıktan sonra uygulamaya başlanır. Eğitmen rehber olur ve en önde oturur diğer sporcular ise botun yanlarında oturur. Rehber önde takımı yönetir ve kayalara çapılmaması için gerekli uyarı ve ikazları yapar. Takım iyi koordine olabilmesi uyarıları ve komutlara anında tepki verebilmeli. Bir kişinin bile hatası ile alabora yaşanabilir. Bu nedenle rehber dikkatli dinlenmeli takım olarak komutlara reaksiyon verilebilmeli.

Eğlenceli olduğu kadar yorucu ve belirli bir kondisyon gerektiren bu sporu yaparken birçok beceriyi de sahip olmak gerekiyor. İlerleyen zamanlarda deneyim kazanılma durumda daha zorlu şartlara sahip akarsularda rafting yapılabilir.

Türkiye’de Karadeniz bölgesinde Rize’de bu spor çok yaygın ve popülerdir. Rize’de Fırtına Deresinde 57 km uzunluğunda Türkiye’nin en popüler ve en uzun rafting alanı bulunur. Kürekler ile boğuşulan dalgalarda devrilmeden hedeflenen varış noktasına ulaşmak olarak yapılan bu spor dünyanın birçok yerinde yapılmaktadır. Karadeniz Bölgesi bu spor için popüler bir yer olduğu için Türkiye’ye gelen birçok turistin uğrak noktası olmayı başarmıştır. Karadeniz turlarının olmazsa olmazı haline gelen raftingin seveni artmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yorum Yap